Tinggalkan Pesanan Anda di Sini.. ;)28 Oktober 2011

Luasnya Neraka

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH. Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....

.: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a..w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'

Jawab Jibrail:

 • 'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
 • Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
 • Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
 • Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
 • Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
 • Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

 • Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

 1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
 2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
 3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
 4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
 5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
 6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
 7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
 8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
 9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
 10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
 11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Dari Abdullah bin 'Amr R.A,

Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..

25 Oktober 2011

Kisah Dua Sahabat dan Buah Anggur

Pada suatu masa dahulu, di sebuah kampung yang subur tanahnya, terdapat sebuah ladang anggur yang dimiliki oleh seorang lelaki. Pada suatu hari, sahabatnya telah datang melawatnya di ladang itu. Sahabatnya itu mendekati sebuah pohon anggur yang amat lebat buahnya. Maka pemilik ladang aggur itu pun memetik setangkai buah anggur dan mengundang sahabatnya untuk makan. Setelah itu, sahabatnya itu mengucapkan terima kasih sebelum pulang dengan rasa puas.


Semenjak itu, sahabat pemilik ladang anggur ini sering berkunjung ke ladang anggur tersebut. Setiap kali kunjungannya, pemilik ladang anggur itu tidak pernah lupa untuk menjamu sahabatnya dengan buah anggur hasil tanamannya. Pada hari kesepuluh, isteri pemilik ladang itu berkata kepada suaminya,

“Layanan seperti itu mungkin kelihatan kurang sopan terhadap tetamu. Pada pandangan saya, apabila abang mengundang tetamu itu makan dan dia telah makan separuh daripada buah anggur itu, sebaiknya abang turut makan bersamanya. Tetamu itu akan berasa lebih senang hati dengan penghormatan yang abang berikan itu.”

Mendengarkan cadangan isterinya itu, pemilik ladang anggur itu pun bersetuju,

“baiklah, esok abang akan lakukan cara itu.”

Keesokan harinya, sahabat itu datang lagi menziarah pemilik ladang anggur dan beliau dijamu dengan buah anggur. Setelah sahabatnya makan separuh daripada buah itu, pemilik ladang anggur itu pun menghulurkan tangannya dan mengambil sebutir buah anggur. Ketika beliau memakannya, buah itu berasa sungguh masam dan tidak enak untuk dimakan. Lalu, dia pun meludahkan apa yang dimakannya sambil mengernyitkan kedua alisnya. Kemudian, beliau menyatakan kehairanannya terhadap kesabaran sahabatnya yang masih mahu memakan buah seperti itu.

Sahabatnya menjawab,

“Sesungguhnya, aku telah makan buah ini dari tanganmu selama beberapa hari ini dengan rasa yang sangat manis. Tetapi, apabila aku memakan buah yang masam itu tadi, aku tidak suka untuk memperlihatkan kepadamu rasa tidak suka dengan buah ini, bimbang jika kau akan menyesali pemberianmu yang lalu. “

*Tamat*

Kisah penuh pangajaran untuk mereka yang berukhuwwah.

Tiada seorang pun di sekitarmu yang sentiasa benar dan tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh kerana itu, jika ada saudaramu yang sedang berbuat kekeliruan, maka janganlah kekeliruannya itu mendorongmu untuk mendiamkannya, tidak mahu lagi bergaul dengannya, tidak sabar dengannya, dan tidak mahu lagi menghargai dirinya.Bahkan jangan pula kamu mencelanya, melainkan sabarkanlah dirimu dan tahanlah emosimu, dan kamu harus memaafkannya dalam hatimu kerana mengingat kebaikannya yang terdahulu dan perilakunya yang baik dan penghormatannya kepadamu. Kerana barangkali saja dia dapat membantumu untuk bertaubat dan mengajarkan pengetahuan yang dikurniakan Allah kepadanya untuk meberi manfaat kepadamu.


Dipetik dan diadaptasi daripada Muhammad Ahmad ar-Rasyid. (2003). Pelembut Hati. Jakarta: Robbani Press.

Halwa Telinga